post __ No comments

    Eerst Ma Flodder, nu creatieve hotspot

    Majella van Raalte / 8 oktober 2017 / Blog

    Eerst ma Flodder, nu hotspot

    korte geschiedenis van onze plek

    Foto boven: De enige toegang tot de huizen in Asterdorp. (Bron: Gemeente Amsterdam Stadsarchief)

     

    Wij werken en coördineren al onze projecten vanuit Amsterdam-Noord, naast het depot van filmmuseum Eye Amsterdam. En dat is handig, want vanaf de snelweg en Centraal Station zijn we binnen een paar minuten bereikbaar, parkeren is gratis en we hebben alles wat down town Amsterdam te bieden heeft, binnen handbereik.

    De aantrekkingskracht van Amsterdam en werelderfgoed de Grachtengordel is groot, maar ook onze eigen plek, aan de overkant van het IJ heeft ook een geschiedenis.

    Ons pand staat op de rand van een voormalige woonschool, Asterdorp genoemd. Asterdorp was een ommuurd dorp gebouwd in 1927 met 131 woningen. In deze zogenaamde woonschool werden gezinnen gehuisvest, veelal Jordanezen, die als ‘onmaatschappelijken’ bestempeld waren. De Ma Flodder van toen, zeg maar. Men probeerde er probleemgezinnen op te voeden tot modelburgers. Het doel van de woonschool bestond uit heropvoeding, een betere structuur in het gezinsleven en scholing voor kinderen. En dat binnen de muren van het Asterdorp, ook wel het ‘concentratiekampje van burgemeester De Miranda’ genoemd. De woonschool had slechts één toegangspoort, zodat er controle was op de mensen die in en uitgingen. In de kleine woningen binnen de muur waren meubels vastgespijkerd aan wand en vloer. En men waste zich in het centrale washuis.

    Straat in Asterdorp in 1934. Foto: Gemeente Amsterdam Stadsarchief.

    Het ideaal bleek niet haalbaar werd en vanaf eind jaren dertig stond het dorpje leeg. In 1942 werden in Asterdorp Joodse gezinnen – wederom onder dwang – gehuisvest en van daaruit gedeporteerd. De groep bestond uit 307 joodse mannen, vrouwen en kinderen. In 1943 zijn van hen 227 vermoord in Auschwitz en Sobibor.

    In het naoorlogse Nederland is de woningnood hoog en wordt Asterdorp opgeknapt en opnieuw gebruikt. Maar in 1955 wordt het hele dorp alsnog afgebroken. De kleine woningen waren slecht gebouwd, vochtig en schimmelig. Maar vooral had Asterdorp een nare bijsmaak. En dat is licht uitgedrukt.

    Van Asterdorp en de geschiedenis zie je nu niets meer terug. Alleen de poort, lang bewoond door kunstenaar André Volten, staat er nog. Vandaag is Amsterdam Noord aan het IJ een hotspot voor creatieve bedrijven. Met de Tolhuistuinen, Eye filmmuseum, het nieuwe hoofdkantoor van Shell, het A-lab, MTV, Hema Design Studio en IDTV is het gebied dé plek voor creatieve media en technologiebedrijven.

     

    Over het vergeten Asterdorp in Amsterdam Noord is een film gemaakt, Forgotten Ghetto.

    Bekijk de trailer op youtube

    SHARE VIA